U ponedjeljak, 26. siječnja 2021. Sisak i Petrinju posjetili su veleposlanici 10 muslimanskih zemalja koje je predvodio muftija Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj Aziz Hasanović sa suradnicima

Muftija Hasanović rekao je da je ovaj posjet Sisku i Petrinji izraz blizine i zajedništva s ljudima ovoga kraja koji su pretrpjeli veliko stradanje u razornom potresu.

“Želja nam je da animiramo veliki dio muslimanskog svijeta koji oni ovdje predstavljaju, riječ je oko 800 milijuna stanovnika čiji su oni veleposlanici u RH. Islamska zajednica u Hrvatskoj svim svojim bićem pokušava biti s onima koji su u potrebi i na ovaj način animiramo cijeli svijet”, rekao je muftija Aziz Hasanović, najavivši u budućnosti još nekoliko skupnih dolazaka muslimanskih veleposlanika na potresom stradala područja.

“Tu smo da pomognemo, da budemo sa svima koji su u potrebi“ – rekao je muftija Hasanović koji je bio u društvu veleposlanika Turske, Azerbajdžana, Irana, Maroka, Egipta, Alžira, Libije, Malezije, Indonezije i Iraka.

Veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Mustafa Babur Hizlan obratio se ispred ostalih veleposlanika te zahvalio na mogućnosti da se osobno uvjere u štete koje su nastale nakon razornog potresa, posebno u gradovima Petrinja i Sisak.

“Naše kolege bili su na terenu odmah nakon potresa, već smo dostavljali i dostavljamo pomoć u vidu kontejnera za stanovanje, šatora, hrane i ostalih potreba koje kao veleposlanstva možemo omogućiti”, kazao je Hizlan.

“Ovo je, nažalost, vrlo teško vrijeme za ljude. Prijateljstvo se na materijalan, konkretan način ogleda u ova teška vremena u kojima je potrebna pomoć prijatelja”, rekao je turski veleposlanik Hini u ponedjeljak u Petrinji.

Turska je u prvim danima nakon razornog potresa 29. prosinca poslala 480 šatora i 272 grijalice za Sisačko-moslavačku županiju. Već tjedan potom stigli su i prvi kontejneri iz Turske, a dosad ih je već 150.

Turski veleposlanik ističe da su mogli brzo reagirati jer imaju iskustva s potresima i spremnu infrastrukturu, a pomoć iz te zemlje nastavlja pristizati.

“Već je pristiglo 150 kontejnera, sutra pristiže još 30, a ukupno će ih stići 200“, najavio je Babur Hizlan. “Kad god su zemlje potrebne jedna drugoj, pomoć je uvijek ovdje. Kada bi Turskoj trebala pomoć, siguran sam da bi Hrvati također pristizali”, uvjeren je turski veleposlanik.

U Sisku su se sastali s gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček te obišli dio grada najteže stradao u potresu.

“Pomoć je uvijek dobrodošla, bilo da se radi samo lijepim riječima i podršci, bilo da se radi o konkretnoj. Bitna je namjera u ovom trenutku i bitno je da ljudi znaju da je pomoć tu i da nisu sami”, zahvalila im je Ikić Baniček. 

Istaknula je da se današnji posjet ne bi trebao promatrati “isključivo na simboličnoj razini” jer je Hrvatska već primila konkretnu pomoć Turske prvih dana nakon potresa 6,2 po Richteru 29. prosinca na području Sisačko-moslavačke županije.

“Turska je u četiri navrata već isporučila i hranu i higijenske potrepštine i deke – upravo ono što tada trebalo ljudima”, rekla je sisačka gradonačelnica. 

Visoko izaslanstvo se po dolasku u Sisak prvo sastalo sa biskupom sisačkim mons.Vladom Košićem koji je gostima pokazao u potresu srušenu katedralu Uzvišenja sv. Križa te ih upoznao sa situacijom na terenu, posebno radom Caritasa koji pomaže svima bez obzira na vjeru i naciju.

Između ostalog iznio je i podatak kako jučer na području biskupije od 63 župe zbog oštećenja u 31 župnoj crkvi nisu bila održana misna slavlja. Biskup je zahvalio muftiji Hasanoviću na dolasku i na pomoći koju je Islamska zajednica uputila biskupiji ustvrdivši kako se prijatelji poznaju u nevolji.

Prije Petrinje, visoko izaslanstvo posjetilo je Medžlis Sisak kroz posjetu gradilištu Islamskog kulturnog centra gdje ih je dočekao glavni imam MIZ Sisak Alem ef. Crnkić prezentiravši objekat IKC-a Sisak ali i trenutno stanje oštećenja na objektima muslimanskih obitelji u Sisku i šire.

Posjet je nastavljen u Petrinji, sastavši se tamo s predstavnicima Stožera civilne zaštite te petrinjskim gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem.

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović zahvalio se okupljenim veleposlanicima i muftiji Hasanoviću u svoje i u ime 20.000 građana Petrinje.

Izvori: Večernji list, Jutarnji list, HINA