U ponedjeljak, 19. studenog 2018. u poslijepodnevnim satima prostorije Islamske zajednice u Sisku posjetili su učenici Srednje strukovne škole, smjer modni tehničari iz Siska.

To je već kontinuirana inicijativa i praksa vjeroučiteljice Nikoline Milatović, profesorice vjeronauke i etike u istoj školi koja  želi da se učenici na najbolji način upoznaju sa drugačijim i različitim te da prošire svoje spoznaje i razmjene mišljenja.

U pratnji učenica bila je i razrednica Katarina Kordić koja je iskazala zadovoljstvo posjetom te ukratko prezentirala novi smjer modnih tehničara.

Posebna želja učenica bila je da u skladu sa svojom strukom saznaju o islamskom načinu odijevanja žene muslimanke te im je predstavljen hidžab kao islamski propis, a potom i tradionalna narodna nošnja u bosansko-hercegovačkoj kulturi.

O tome su više govorile muallime Ilvana Crnkić i Amila Škorić koje su bile domaćin ovog susreta zajedno sa glavnim imamom Alem ef. Crnkićem.

Glavni imam je održao uvodno predavanje o islamu govoreći u kontekstu temeljnih istina vjere i glavnih islamskih dužnosti.

Ugodno druženje i razgovor nastavljeno je na spratu Medžlisa uz turski čaj, a potom su se učenici zaputili po svojoj vlastitoj želji na gradilište Islamskog kulturnog centra gdje su željeli osjetiti ambijent gradnje, a ujedno im je predstavljen i projekat buduće džamije i IKC-a Sisak.

Zahvaljujemo se vjeroučiteljici Nikolini Milatović na ovakvim kvalitetnim inicijativama kao i razrednici Kordić na dolasku i posjeti.