Ovog Ramazana u MIZ Sisak organizirana su dva mektepska iftara, jedan na početku Ramazana, a drugi pred njegovim završetkom.

Ovaj drugi iftar je bio ustvari u čast završetka još jedne, nadamo se i vjerujemo, uspješne i kvalitetne mektepske godine koja je bila ispunjena raznolikim sadržajima, mektepskim satima ali ono najvažnije usađivanja temeljnih vrijednosti islama u “ta mala ali iskrena Božija bića”.

Nismo mogli ljepše i bolje obilježiti kraj mektepske godine osim kroz jedan zajednički mektepski iftar koji je, kao i uvijek bio ispunjen dječijem smijehom, skakanjem na trampolinu i jednom slobodom korištenja prostora iza džamije.

Ali izdvojit ćemo opet neke posebnosti i ovog mektepskog iftara.

Naime, vrijeme pred iftar je kvalitetno iskorišteno kao oblik mektepske nastave kroz koji su učenici pripremili, osmišljavali i ispisivali uz asistenciju svojih muallima bajramske čestitke svojim najdražima. U vremenu kada je digitalizacija otrgnula ovaj lijepi običaj, željeli smo djeci vratiti slast pripreme takvih čestitki.

I zaista su u tome uživali, njihovoj mašti, kreativnosti, slatkim, simpatičnim željama, dovama, porukama nema kraja.

Nakon iftara, uslijedila je dodjela bajramskih paketića koji su bili podijeljeni u nekoliko razina, kategorija.

Naime, glavni imam Alem ef. Crnkić je razgovarajući sa djecom pitao ih da li se slažu da oni koji su bili najvrijedniji kroz mektepsku godinu zaslužuju najbolje nagrade odnosno bajramske paketiće i nakon njihovog potvrdnog odgovora, muallime su, svaka od njih prozivale najredovnije, najbolje mektepske polaznike pa i one koji su po prvi put naučili klanjati sabah-namaz itd.

Uglavnom svi su dobili bajramske paketiće ali njihov sadržaj bio je prema “zasluzi”.

I na kraju pozdravna ilahija svi u glas zajedno: “Bajram mubarek nama dolazi”, bila je ilahija završetka mektepske godine i radosne najave dolazećeg nam Bajrama.