U subotu, 14. rujna 2019. od 09:30 h dvorište Medžlisa se ispunjavalo žamorom dječijih glasova, djecom koja su uz pratnju roditelja ili samostalno dolazila u mekteb na “prvi dan mekteba”.

“Prvi dan mekteba” je drugačiji, posebniji, ambijent i atmosfera je svečenarska, slavljenička jer počinje mekteb i muallime su s posebnom pažnjom priredile dobrodošlicu sa okićenim balonima i “veselim” slovima “Dobro nam došle mekteblije”. Mekteblije su dočekali i paketići koji su sadržavali dio školskog pribora i slatkiša kao poklon povodom početka nove mektepske godine.

Sve je to dodatno “začinila” ili bolje reći ukrasila posebna torta sa još posebnijim naslovom “Mekteb te zove u pobjede nove”.

Ali prije torte, roditelji su popunjavali “mektepsku upisnicu” dok je gl.imam Alem ef. Crnkić održao kratku besjedu ili obraćanje novim-starim mektepskim polaznicima s kojom je otvorio “mektepsku godinu”.

“Mekteb je mjesto gdje se igrate ali i učite; mekteb je mjesto gdje učimo da poštujemo jedni druge, a najviše naše roditelje; mekteb je mjesto gdje sklapamo naša prijateljstva i učimo da budemo na usluzi jedni drugima”, poručio je, između ostalog gl.imam te motivirao djecu da se trude i ove mektepske godine da postignu kvalitetne rezultate navodeći elemente vrednovanja, a to su: redovnost, znanje i ponašanje (vladanje) prema kojima će svaki mjesec biti proglašem “učenik-ica mekteba” odnosno na kraju mektepske godine bit će podijeljene Pohvalnice najboljima.

Mektepska godina otvorena je rezanjem mektepske torte “Mekteb te zove u pobjede nove”, a potom su mektepski polaznici imali slobodno vrijeme za igre na otvorenom uz korištenje trampolina i drugih mektepskih rekvizita.

Prvi dan mekteba zaključen je simbolično i znakovito: zajedničkom šetnjom i odlaskom na gradilište IKC-a Sisak gdje su mnoga djeca po prvi put kročila na zemljište i pogledala unutrašnjost buduće džamije.