27. noć mubarek Ramazana kao najodabranija noć Ramazana i najveličanstvenija noć u godini obilježava se kao takvom u svim džematima; posebnom, unikatnom.

Upravo je u takvom duhu i sadržaju obilježena i u MIZ Sisak kroz jedan poseban sadržaj i događaj.

Obzirom da je noć Kaderska noć prvih riječi Objave Ikre i noć početka objave Kur’ana časnog, i u našem džematu obilježena je u znaku promocije svršenika tečaja islama i promocije novih učača Kur’ana.

Pored edukacije djece i mladih, u našem Medžlisu pokreću se i specijalizirani namjenski tečajevi islama koji su namjenjeni odraslim polaznicima sa ciljem edukacije o temeljnim istinama vjere i temeljnim islamskim dužnostima.

Jedna takva grupa odraslih u proteklom periodu uspješno je okončala ciklus predavanja tečaja islama i uspješno položila pismeno testiranje iz održane edukacije.

Kako je istakao na početku programa povodom noći Lejletul-Kadr Alem ef. Crnkić, ne postoji bolji i ljepši način obilježavanja ove noći nego kroz promociju sadržaja te noći, a to je promocija znanja i promocija Kur’ana, hvala Uzvišenom, večeras na najbolji način promoviramo kur’anski imperativ Ikre, ali i Poslanikovu preporuku da budemo učači Kur’ana.

Promovirano je četvero novih učača Kur’ana: Nurka i Edita Dugonjić, Aldijana Kajtazović i Nirveta Mujić te grupa svršenika tečaja islama: Aldijana Kajtazović, Zerina Majetić, Maja Velić Muratović, Eniz Dugonjić, Sadika Odobašić, Jasmin Odobašić, Jasmina Odobašić i Irma Sedić.

Novi učači Kur’ana su proučili nekoliko odabranih odlomaka iz Kur’ana, a pročitan je i prijevod značenja.

Neka ovo bude poticaj svima onima koji žele osjetiti ljepotu i slast življenja vjere u svakodnevnom životu kroz njegovu praktičnost jer je to najbolji način življenja vjere, poručio je Alem ef. Crnkić.

Program promocije uljepšale su članice ženskog zbora Firdevs MIZ Sisak, a potom su dodjeljenje Šehadetname (Uvjerenja) o položenom tečaju kur’anskog pisma i položenom tečaju islama.

Od večeras vi niste samo promovirani nego ste i pozvani uključiti se u sve tokove i procese našeg džematskog života, bila je poruka glavnog imama.

U noći Kaderskoj dodjeljene su još neke nagrade.

Glavni imam je dodjelio nagrade Muallimskom kolektivu istaknuvši trud, elan u svim dosadašnjim aktivnostima koje su provedene kroz mektebsku i vjeronaučnu nagradu.

Posebno je istakao doprinos muallime Azre Mulabdić koja je dolaskom u kolektiv oplemenila i kreativno obogatila rad i djelovanje u našem Medžlisu, a prigodno pismo zahvale pročitala je muallima Ilvana Crnkić koje je bilo dirljivo i emotivno.

Dodjeljenja je nagrada za najredovniju džematlijku na sabah-namazu Tatliji Mujić, kao i domaru Mirsadu Mujiću na održavanju čistoće i kvalitetnog rada u našem Medžlisu.