Jedan od iftara koji se već nekoliko Ramazana održava u našem Medžlisu je i iftar za najmlađe postače ili mektebski iftar. Ovaj iftar ima poseban ugođaj i doživljaj kako sa strane muallima koji organiziraju ovaj iftar tako i sa strane dječice koja prisustvuju. To je njihova ramazanska večer, samo za njih.

Prije svega, osjećaj zahvalnosti Gospodaru, a onda zadovoljstva, radosti, ponosa što imamo dječice, polaznika mektebske nastave koja “žive” Ramazan kroz post; svako na svoj način, neki poste kao i “odrasli”, od-do, a neki “našivaju” post ili se pripremaju za neki naredni Ramazan da poste kao i “odrasli”.

U svakom slučaju, doživljavaju Ramazan “od malenih” nogu što je najvažnije.

Zato je lijepo bilo prisustvovati ovakvom jednom iftaru gdje raste srce od ponosa i radosti što ispred sebe vidite sva ta razdragana dječija vesela i iskrena lica koja “uživaju” u ramazanskim čarima.

Iftarski “meni” niej baš bio zdrav ali je bio na njihovo zadovoljstvo: ćevapi i pizza, njihovo omiljeno jelo, a roditelji neće zamjeriti jednu noć što smo im ispunili sve njihove želje.

Naravno, kalorije su brzo potrošene u džamijskoj bašči gdje su se poslije iftara igrali “lovice”.

Prije iftara, imali su i radionicu izrade ramazanskih lampiona kako bi ukrasili svoj ambijent gdje su iftarili.

Preostaje nam samo dova Gospodaru da ih uputi stazama čestitih, plemenitih i da naš džem’at može računati na njih i kad odrastu.