U subotu, 25.rujna/septembra 2021. gradilište IKC-a Sisak, a potom i MIZ Sisak posjetila je visoka delegacija Islamske zajednice u Sj.Makedoniji na čelu sa reis-ul-ulemom hfz.Šaćirom Fetahu.

U delegaciji IZ-e Sj.Makedonije bili su i muftije nekoliko muftijstava IZ-e u Sj.Makedoniji, a delegaciju je u svojstvu domaćina iz Zagreba predvodio muftija dr.Aziz Hasanović, u društvu zamjenika Mevludija Arslanija kao i veleposlanik Sj.Makedonije u Zagrebu Milajim Fetai i mr.Nermin Botonjić, šefa kabineta muftije.

Bila je to povijesna posjeta obzirom da nije zabilježeno da je dosada MIZ Sisak posjetio najviši zvaničnik IZ-e u Sj.Makedoniji.

Delegaciju je na gradilištu dočekao glavni imam MIZ Sisak Alem ef.Crnkić u društvu nekoliko džematlija, albanaca koji su željeli poselamiti i izraziti dobrodošlicu reis-ul-ulemi i muftijama sa svojih zavičajnih područja.

Delegacija je obišla prostorije budućeg IKC-a Sisak gdje im je prostorni sadržaj i namjenu prezentirao glavni imam MIZ Sisak, a potom su se zaputili u prostorije MIZ Sisak i mesdžid gdje su obavili akšam-namaz te je održano prigodno druženje u džematskoj divanhani.

Mnoge su simbolične, povijesne, bratske i duhovne poveznice između prijateljskog i bratskog albanskog naroda u Sj.Makedoniji i sisačkih muslimana, a posebno sisačkog džemata čemu se kroz ovu posjetu dao poseban značaj i vrijednost.

Naime, idejni osnivač sisačkog džemata je hfz.Hasan Zendeli koji je 60-tih godina prvi pokrenuo ideju i inicijativu za osnivanjem džemata i Islamske zajednice u Sisku, a u posjeti Sisku bila su njegova dva unuka, muftija Gostivara Sabahudin Zendeli kao i veleposlanik Sj.Makedonije prof.Milajim Fetai.

S tim u vezi, glavni imam MIZ Sisak Alem ef. Crnkić ovu lijepu prigodu iskoristio je kako bi uručio monografiju Islamske zajednice u Sisku u kojoj se spominje doprinos hfz.Zendelija, reis-ul-ulemi hfz.Šaćiru Fetahu, muftiji gostivarskom Sabahudinu Zendeliju i veleposlaniku Sj.Makedonije u Hrvatskoj prof.Milajimu Fetahu.

Muftija gostivarski kao krunu prijateljstva ali i sjećanja na svoga djeda uvakufio se u izgradnju džamije i IKC-a Sisak.

Ljudski se zahvaljujemo na posjeti i podršci koju su nam ukazali braća i dragi musafiri iz Makedonije na čelu sa reis-ul-ulemom čineći dovu Svevišnjem da podari uspjeha IZ-e u Sj.Makedoniji.