U subotu, 30.09.2023. Islamski kulturni centar Sisak posjetile su džematlije iz džemata Ričice i džemata Pehare, MIZ Zenica koji su organizirano krenuli na 29. međunarodno natjecanje učača Kur’ana u Zagreb.
Džematlije su predvodili imami spomenutih džemata, imam džemata Ričice Sedin-ef. Hibović i imam džemata Pehare Samir-ef. Ahmić.

Džemat Ričice je jedan od najstarijih džemata na području MIZ Zenica, po narodnom predanju džamiju je sagradio Sultan Fatih Mehmed od drveta, a pokrivena je bila olovom. Džamija je sagrađena između dvije riječice pa je i naselje dobilo naziv Ričice.

Musafire je prvotno dočekao i izrazio dobrodošlicu ispred MIZ Sisak Haris-ef. Opardija te je ukazao gostoprimstvo, a naknadno se pridružio glavni imam Alem-ef. Crnkić koji je predstavio prostorije i sadržaje, aktivnosti u Islamskom kulturnom centru.

-Obzirom da je vaša posjeta u mjesecu rebiul-evvelu, mjesecu kada okupljamo naša srca i misli prema životu voljenog Poslanika, trudeći se da preispitamo koliko slijedimo sunnet Poslanika, s.a.v.s. odnosno koliko smo blizu, a koliko daleko od Poslanika, najbolji odgovor će nam dati naš stil i način života, naš voljeni Poslanik, a.s. je među nama, živ onoliko koliko je prisutan i živ njegov način i stil života, njegovo umijeće ophođenja i komunikacije, poručio je glavni imam Alem-ef. Crnkić u kratkom vazu-nasihatu i obraćanju gostima u Kongresnoj dvorani IKC-a Sisak.

Prisutnima se prigodno obratio ispred gostiju, imam džemata Pehare, Samir-ef. Ahmić zahvalivši se domaćinima na ukazanom gostoprimstvu ali je i podijelio u emotivnom tonu radost blagodati ovakve džamije i Islamskog centra smatrajući da su muslimani Siska neizmjerno počašćeni doživljenjem i korištenjem ovakve prekrasne džamije te je uputio dovu za bereket sisačkom džematu.