Dva prijateljska naroda, hrvatski i turski, još nisu iskoristili sve mogućnosti gospodarske, kulturne i druge suradnje, rekao je novoimenovani veleposlanik Republike Turske u Hrvatskoj Mustafa Barbur Hizlan za boravka u Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji tijekom razgovora sa županom Ivom Žinićem i gradonačelnicom Kristinom Ikić Baniček.

Budući da neke sisačke ustanove već duže surađuju s turskim institucijama, ne iznenađuje da je za svoj prvi nastupni posjet veleposlanik Hizlan odabrao upravo Sisak.

Projekt obnove vanjskog izgleda Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac – ogranak Caprag priveden je kraju. Donacija Turske razvojne agencije omogućila je promjenu starih prozora, vrata i njihovih profila u nove PVC profile s duplim termopan staklom, čime se korisnicima pruža bolja i toplija atmosfera te omogućuje upravi Knjižnice smanjenje troškova grijanja na razumnu razinu.
Donacija sisačkoj knjižnici nastavak je već uspostavljene dobre suradnje s Gradom Siskom i sisačkim institucijama, a primopredaju donacije uveličali su veleposlanik Republike Turske njegova ekselencija Babür Hızlan i Koordinator-ataše Programsko-koordinacijskog ureda TİKA-e u Zagrebu, Haşim Koç.
Ravnateljica sisačke knjižnice Dubravka Šurlan zahvalila je gostima iz Turske na donaciji i na dosadašnjoj suradnji, koja je, osim prijateljskog odnosa i približavanja kultura dvaju naroda, otvorila vrata i nekim novim projektima.
‘Drago nam je što je TIKA došla kod nas, što je prepoznala knjižnicu kao mjesto susreta svih generacija i što su uložili sredstva u uređenje našeg prostora. To nam puno znači za daljnji rad’, rekla je Šurlan.

Turska agencija za suradnju i koordinaciju (TIKA) predala je donaciju vrijednu 250.000 kuna Dječjem vrtiću Sisak Novi te Narodnoj knjižnici i čitaonici Sisak. Predaji donacije prisustvovao je novi turski veleposlanik u Hrvatskoj Babur Hizlan kojem je to bio prvi javni nastup od stupanja na dužnost.

“Dobili smo didaktičku opremu i igračke za 26 skupina, kompletni namještaj za šest vrtićkih skupina, namještaj za tri zbornice i opremu za tri sportske dvorane te 72.000 kuna vrijedno novo dječje vanjsko igralište. Nastavak je to odlične suradnje s TIKA-om.” – rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića Sisak Novi Ljubica Ivšić.

Zahvalivši na donaciji, sisački dogradonačelnik Ivica Rendulić i ravnateljica vrtića Ljubica Ivšić naglasili su kako mališani DV Sisak Novi, različitih nacija i vjera, praktički žive multikulturalnost. Tome u prilog ide i činjenica da u vrtiću djeluje Klub hrvatsko-turskog prijateljstva, dodali su.

Primopredaja donacije dobro se uklopila u proslavu 56. rođendana ovog vrtića kojeg polazi 611 mališana, a rođendan im je čestitao i koordinator ureda TIKA-e u Hrvatskoj Hasim Koc, najavivši nove donacije.

Izvori: T PORTAL, SISAK PORTAL I SISAK.INFO