U našem džem’atu rođenje djeteta pored porodične predstavlja i džem’atsku radost, džem’atski radosni događaj i mubarek dan jer se time širi, osnažuje i oplemenjuje džem’at- Kad se tome doda rođenje djeteta od čestitih roditelja i aktivnih članova i džem’atlija, radost u džem’atu je još veća i izraženija jer znamo da će se to dijete, ako Bog da razvijati i odgajati u vrijednostima vjere i u duhu stila života njegovih roditelja.

Džem’atska, a i imamska radost i sreća bude još veća kada roditelji djetetu odaberu  ime, ne po slavnom i poznatom glumcu iz neke serije ili filma već po čestitom i pravednom halifi Omeru, drugom vladaru u povijesti islama kojeg su odlikovale pravednost, čestitost, plemenitost, iskrenost, suosjećajnost i požrtvovanost za vrijednosti vjere.

Naš džem’at je bogatiji, sretniji i ako Bog da vjerujemo i nadamo se, posebno u budućnosti osnažen sa dolaskom Omera, sina Almina i Sabine Hafizović.

Omer je prvo dijete iz našeg džem’ata rođeno nakon polaganja kamena temeljca i početka radova na izgradnji buduće džamije i Islamskog kulturnog centra u Sisku.

I to sigurno nije slučajno, u tome ima simoblike, u tome je znakovitost.

U vremenu kada se pribojavamo zbog manjka “mladosti” u našem džem’atu i zbog budućih generacija koje trebaju popuniti saffove budućeg Islamskog kulturnog centra, rođenje djeteta nam bude pravi dar i poklon te poruka da se ne brinemo.

U nedjelju, 23. srpnja 2017. ili 21. dan od rođenja, obitelj Hafizović je radost i zahvalnost Gospodaru zbog blagodati dobitka djeteta iskazala na najbolji mogući način, okupivši rodbinu, prijatelje, komšije u džamiji s povodom akike kurbana s kojim su napravili ručak, a prethodno nakon podne-namaza proučivši ezan i ikamet našem Omeru sa prigodnim surama i dovom povodom akika kurbana i nadjevanja imena djetetu.

Fuad ef. Karaga je svečanost akike otvorio učenjem odabranog odlomka iz Kur’ana, a Alem ef. Crnkić je u uvodnoj besjedi čestitavši roditeljima na odabiru imena, izdvojio nekoliko crtica iz života halife Omera uputivši dovu Gospodaru da naš džem’at osjeti plodove i bereket zbog dolaska Omera, kao što je islam u vrijeme prvih muslimana odjetio blagostanje i napredak prelaskom na islam, Omera Ibnul Hattaba.

Potom je Alem ef. Crnkić uz tekbire uzeo Omera okrenuvši ga prema Kibli te mu proučio ezan na desno, a ikamet na lijevo uho prozivajući ga njegovim imenom.

Porodična svečanost je nastavljena uz ručak u dvorištu (haremu) Medžlisa i uz ugodnu i prijatnu atmosferu.

Čestitamo roditeljima sa dovom Allahu dž.š. da im podari uspjeha i umijeća u odgoju njihovog Omera te da Omer bude pokoran Gospodaru, upućen na Pravi put, a poslušan svojim roditeljima.