Dan bijelih traka, simboličan datum proglašen u znak sjećanja na 3.176 ubijenih stanovnika prijedorskog kraja, obilježava se u Bosni i Hercegovini i brojnim europskim gradovima.

Na taj dan, prije 29 godina, vlasti bosanskih Srba u Prijedoru su, a kasnije i u nekim drugim mjestima, izdale zapovijed putem lokalnog radija kojom se zahtijeva od nesrpskog stanovništva da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili plahtama i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

Tog je dana počela kampanja sustavnog počinjenja zločina i istrebljenja nesrpskog stanovništva u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracijski logori, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i Hrvata s teritorije općine Prijedor.

Obilježavanje Dana bijelih traka pokrenuta je inicijativa “Jer me se tiče” iz Prijedora.

Cilj im je ostvarivanje ljudskih prava i sloboda za sve, bez obzira na etničku pripadnost, kao i borba za prava civilnih žrtava na sjećanje, komemoracije i memorijale.

Prema podacima Udruženja “Izvor”, tokom rata ubijeno je i nestalo 3.176 Prijedorčana, uglavnom civila, u najvećem broju Bošnjaka, ali i Hrvata Roma, Albanaca i Srba. Među žrtvama je bilo i 258 žena te 102 djece.

Sisak će se i ove godine pridružiti obilježavanju Dana bijelih traka.

Pozivamo sve ljude koji su protiv etničkog čišćenja, diskriminacije, genocida se pridruže mimohodu sa početkom okupljanja u 19:00 h preko puta bivše Raiffeisen banke (kod “Sata”) u ponedjeljak 31. svibnja 2021. godine.