Piše: Nejla Baltić

Treći dan posta u dragom nam mjesecu Ramazanu, OKM Sisak, u pratnji sa Haris ef. Opardijom, obilježio je u Bosanskoj Dubici.

Odazivom na omladinski iftar i druženje, uputili smo se prema Bosanskoj Dubici, gdje su nas ispred Gradske džamije Sulejmanija dočekali Mreža mladih i glavni imam, Safet ef. Beganović.

Prije samog iftara iskoristili smo vrijeme da zavirimo u prostorije buduće džamijske biblioteke, koja broji čak više od 4 hiljade naslova.

Tamo smo upoznati sa dugotrajnom procedurom koju je potrebno provesti kako bi biblioteka bila uređena u skladu s normama, te kako bi bila dostupna za zainteresirane džematlije i sugrađane.

Zatim smo se prošetali šetnicom grada.

Bosanska Dubica je grad koji broji tri džamije, time i tri džemata, a nas su domaćini, osim sa Gradskom džamijom, upoznali i sa Čaršijskom džamijom Cerića-Bega, koja iza sebe ima dugu povijest.

Safet ef. Beganović nas je, prije ulaska u džamiju, okupio ispred spomenika (nišana) šehidima da im proučimo Fatihu.

Tijekom povijesti rata u Bosni, Bosanska Dubica nije bila u ratnim sukobima, no ipak, u periodu 1992.-1995. ona broji čak 47 šehida.

Ulaskom u džamiju, ef. Beganović upoznao nas je sa zanimljivim činjenicama o samoj izgradnji džamije, pa smo time i naučili da je ta džamija, zbog svoje rekonstrukcije davne 1883., postala prva zidana džamija u Bosanskoj Dubici (građena je od sitne cigle i armiranog betona), te da je kroz povijest više puta rušena, posljednji put 1992.

Došao je i vakat za iftar, pa smo se skupa sa imamima i mrežom mladih uputili u prostorije mekteba, gdje smo uz ilahije i opušteni razgovor, nakon iftara nastavili omladinsko druženje, stekli nova i učvrstili stara poznanstva.

Hvala Mreži mladih Bosanska Dubica i Safetu ef. Beganoviću na toplom i iskrenom gostoprimstvu. Nadamo se skorijim zajedničkim druženjima sa vama, ako Bog da.