U ponedjeljak, 10. travnja glavni imam i predsjednik MIZ Sisak bili su u radnoj posjeti u Ljubljani. Želja i cilj bio je posjetiti Islamski centar Ljubljana u izgradnji, razgovarati sa ključnim ljudima koji su involvirani u cjelokupni proces izgradnje te razmjeniti mišljenja i iskustva obzirom na skori početak izgradnje Islamskog kulturnog centra u Sisku.

Čelnike Medžlisa u Mešihatu IZ-e Slovenije primio je predsjednik Mešihata, muftija dr.Nedžad Grabus u društvu sekretara Nevzeta Porića izrazivši dobrodošlicu i prezentirajući hodogram projekta izgradnje IKC Ljubljana od ideje, prvih početaka do trenutne faze.

Dajući kvalitetne prijedloge i sugestije, poželio je mnogo uspjeha u realizaciji projekta IKC-a u Sisku poručivši da je to projekat koji će predstavljati najvažnije hajr djelo svih muslimana ali i sugrađana koji žive u ovom gradu.

Glavni imam se zahvalio na prigodnim riječima zahvalivši se muftiji na prijemu kao i predsjednik MIZ Sisak.

Nakon ručka, sekretar Nevzet Porić je bio domaćin čelnicima Medžlisa koje je pratio na lokaciju Islamskog kulturnog centra Ljubljana gdje je goste kroz sve prostorije IKC-a u izgradnji proveo g-din Esad Mulalić, jedan od najvećih aktivista na projektu IKC-a Ljubljana.

Nakon uvida u prekrasno zdanje budućeg IKC-a Ljubljana koji je bliži završetku nego početku, glavni imam zajedno sa predsjednikom MIZ Sisak imao je samo jednu poruku:

U susret našem početku, najljepša i najbolja (vizualna) motivacija i inspiracija bila je posjetiti gradilište Islamskog kulturnog centra u Ljubljani, diviti se zdanju za koje smo imali samo nekoliko riječi: nenametljiva, jednostavna, u nekim trenucima i nestvarna a opet privlačna-džamija i Islamski kulturni centar u Ljubljani…Ipak se više divimo vjerničkom elanu, entuzijazmu, energiji, posvećenosti, srčanosti, plemenitosti i ljubavi prema vrijednostima vjere…molimo Gospodara da što više okupi takvih ljudi, a polahko ih i osjećamo i susrećemo..