Doprinos muslimana odnosno Bošnjaka u Domovinskom ratu Republike Hrvatske je neizmjeran kroz brojno dobrovoljno uključivanje u redove Hrvatske vojske na svim bojišnicama diljem Hrvatske.

Skoro je teško pronaći dio Hrvatske gdje su se vodile žestoke borbe i ključne bitke za odbranu, a da nisu bili uključeni Bošnjaci. Među njima ima i mnogo  njih koji su dali svoje živote i ugradili se u temelje neovisne i suverene Republike Hrvatske.

Jedan od njih je i mladić po imenu Osman Muratagić, časnički namjesnik, hrvatski gardist i pripadnik 2. gardijske brigade “Gromovi” Hrvatske vojske koji je bio najmlađi među svojom četvoricom suboraca koji su poginuli u akciji “Brđani 1991.” prilikom žestoke borbe i deblokiranju komunikacije Sisak-Sunja.

Iako, slabo naoružani u odnosu na nadmoćnijeg velikosrpskog agresora pripadnici 2. bojne 2. brigade ZNG, uz dragovoljce 57. bojne „Marijan Celjak“ i pripadnike MUP-a, krenuli su nošeni hrabrošću i ljubavlju prema svojoj domovini u prvi veći protuudar protiv agresora na sisačkom području.

Tog 22. kolovoza 1991. godine cilj akcije je bio zadržati neprijateljsko nadiranje i deblokirati komunikaciju Sisak – Sunja.

U žestokoj borbi kod Brđani Ceste poginulo je pet hrvatskih gardista 2. bojne 2. gbr Gromova – Ivica Hrnčević, Ivan Devčić, Osman Muratagić, Žan Marot i Alen Glavan, a 17 ih je ranjeno.

Komunikacija zbog nadmoći neprijatelja u ljudstvu, tehnici i naoružanju nije deblokirana, ali su neprijatelju naneseni znatni gubitci, poljuljan mu je bio moral i zaustavljeno je njegovo daljnje napredovanje.

Grad Sisak je utemeljio Plaketu Marijan Celjak-junak obrane grada Siska u Domovinskom ratu, a ove godine među dobitnicima ovog najvišeg javnog priznanja Grada Siska je i jedan musliman, Bošnjak, Osman Muratagić koji je posthumno odlikovan, a Plaketu je primila njegova majka Ferida Muratagić.