Drugog dana Bajrama, 29. 07.2014. delegacija Medžlisa Islamske zajednice Sisak na čelu sa glavnim imamom i predsjednikom Medžlisa na poziv mjesnog imama džem’ata Blagaj, MIZ Bos.Novi prisustvovala je Kulturnoj manifestaciji pod nazivom “Zeleno-crne” noći.

Manifestacija je upriličena povodom 10 godina od otvorenja blagajskih džamija kao i 10 godina od ponovnog pokretanja FK “Rudar”.

Iako je održavanje manifestacije bilo predviđeno ispred Osnovne škole u Blagaj-Japri na otvorenom prostoru, zbog kiše domaćini su održavanje manifestacije i programa morali premjestiti u Mjesni dom u Blagaj-Rijeci.

I pored takve promjene koja je ograničavala broj posjetitelja u Domu, program i manifestacija nisu izgubili na kvaliteti. Za sadržaj i kvalitet programa potrudili su se domaćini na čelu sa imamom džem’ata Blagaj Emir ef. Nuhićem kao i Selimom Ekićem, vijećnikom Skupštine opštine Bos.Novi koji su na samom početku poselamili prisutne zaželjevši dobrodošlicu, a posebno gostima iz Siska, horu MIZ Sisak i predstavnicima MIZ Sisak

U svom pozdravnom obraćanju skupu glavni imam Alem ef. Crnkić je istakao kako ga je obradovao Poziv imama džem’ata Blagaj-Japra na ovaj događaj i da je on najviše došao zbog njega; ne da ga hvali nego da iskaže svoje divljenje njegovom trudu, agilnosti i ambicioznosti koju ulaže kroz svoj kreativan i dinamičan rad u razvoj vjerskog života na ovom području. U tome ne izostaje ni Samir ef. Ahmić, imam džem’ata Suhača koji je, što smo imali priliku vidjeti osposobio hor djevojaka.

Vi svi ovdje na području MIZ Bos.Novi zaslužujete našu punu podršku jer vam nije lahko ali i u Sisku je jedan čitav Bos.Novi zato se ovdje osjećam kao domaći jer vidim mnoge svoje džem’atlije, Novljane koji pronose istinu i ljepotu o ovim krajevima u Sisku i mnogo šire. Zato Vas pozivam da nas posjetite, a posebno omladinu i djecu na čelu sa imamima, da se što više i bolje povezujemo, poručio je Alem ef. Crnkić.

Lahko vam je kad imate ovakvog agilnog i ambicioznog imama, na kraju je istakao Alem ef. Crnkić u svom obraćanju.

Nakon njegovog obraćanja, publici su se predstavile članice hora MIZ Sisak koje su izvele dvije ilahije pod nazivom “Fatimetuz-Zehra” koja je bila posvećena svim ženama koje se trude za istinske vrijednosti na području Bos.Novog kao i “Oprosti Ya Rabbi”

Bogat kulturno-umjetnički program je nastavljen nastupom i zanimljivom koreografijom najmlađih i mladih KUD “Novljani” kao i gostujućeg KUD-a iz Bos.Krupe.

VIŠE SLIKA POGLEDATI U FOTO-GALERIJI