U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine grada Siska i Udruge Bošnjaka branitelja Domovinskog rata RH-GS i SMŽ te uz potporu bošnjačkih asocijacija, u Sisku je u srijedu, 29. lipnja 2016. održana tribina pod nazivom “Zar ovo nije bio genocid” u sklopu 5. Dana Srebrenice u Sisku.

Gost tribine bio je poznati bosansko-hercegovački novinar i ratni reporter Salih Brkić koji je prezentirao potresna  svjedočanstva koja je zabilježio svojim foto-objektivom tijekom ratnog perioda ali i u postratnom periodu, tijekom otkrivanja masovnih grobnica u BIH.

Novinar perom treba dodirnuti ranu i biti tamo gdje je najteže, istakao je Brkić pokazujući neke od najdramatičnijih fotografija tijekom pronalaska masovnih grobnica u BIH pa i ubijanja još nerođene djece.

Moderator tribine bio je Adis Keranović, predsjednik VBNMGS, a prisutne je poselamio i pozvao na učenje Fatihe za sve srebreničke šehide glavni imam Alem ef. Crnkić koji je istakao kako Bošnjaci imaju tri najbolnija i najtragičnija mjeseca u godini; maj, juni i juli spominjući genocid u Prijedoru u maju, egzekucije Bošnjaka na prostoru Bos.Novog u junu i najveći genocid na tlu Europe nakon Drugog svjetskog rata u Potočarima u Srebrenici u julu 1995. godine.

“Srebrenica je naša najveća i najbolnija rana, poručio je Alem ef. kazavši kako imamo moralnu obavezu da govorimo i pričamo o Srebrenici kako se nikad i nikome više ne bi ponovilo”.

Salih Brkić je nakon iftara došao na teravih-namaz gdje se prigodno obratio džem’atlijama sisačkog džem’ata i govorio o trenutnom stanju u BIH.