SISAK – U organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska, Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Sisačko-moslavačke županije i Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Petrinje, u sisačkom Hotelu Panonija obilježena je 25.godišnjica nezavisnosti Bosne i Hercegovine, jednog od najvažnijih datuma u povijesti BiH. Više o važnosti ovog datuma rekao nam je Adis Keranović, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Siska.

Važnost je datuma u tome što se na današnji dan, 1.ožujka 1992.godine, kao i dan ranije, održao jedan referendum koji je izuzetno značajan i poseban u povijesti BiH, na kojem su građani tadašnje SFRJ, buduće Republike BiH, bili pitani jedno referendumsko pitanje da li su za suverenu i neovisnu Bosnu i Hercegovinu. Ono što je važno, na tom referendumu je bila izuzetno velika izlaznost bila za to vrijeme, nešto više od 63 posto građana je izašlo na taj referendum i 99,7 posto građana je bilo za suverenu i neovisnu Bosnu i Hercegovinu, a svega 0,3 posto građana je bilo protiv“, podsjeća Keranović.

Glavni imam Alem ef. Crnkić je citirao jednog od najvećih bosansko-hercegovačkih književnika Mešu Selimovića i prvog predsjednika predsjedništva BIH Aliju Izetbegovića, između ostalog navodeći:

A to što mi nazivamo Bosnom nije samo parče zemlje na Balkanu, za mnoge od nas Bosna je ideja, to je vjera da ljudi različitih religija, nacija i kulturnih tradicija mogu živjeti zajedno.”

Pitanje je, treba li mijenjati društvene ustanove ili ljudska srca? Jedini pravi odgovor je oboje. Ipak, od čega početi? Od srca naravno, ako je to moguće i ako znate kako.”

„Moram napomenuti da su Bošnjaci zajedno s većinskim narodom u Hrvatskoj u Domovinskom ratu imali značajnu ulogu, pogotovo u Sisku gdje je najbrojnija bošnjačka nacionalna manjina, tu ima puno branitelja, dobar dio ih je poginuo. S te strane su zajedno s nama sudjelovali u stvaranju Hrvatske. Evo, 25 godina od stvaranja susjedne BiH je važan datum za tu državu koja još uvijek ima velikih problema unutar sebe“, rekao je Žinić, te je na kraju čestitao 25.obljetnicu nezavisnosti Bosne i Hercegovine, kao što je poželio da susjedna zemlja što prije postane nova članica Europske unije. Ovu važnu obljetnicu za Bošnjake u Sisku je uveličao i veleposlanik Islamske Republike Iran u Republici Hrvatskoj, Njegova ekselencija Mohammad Reza Sadegh.

Veleposlanik Irana u Hrvatskoj istakao je kako su mnoge sličnosti hrvatskog i iranskog naroda kao i Bošnjaka i iranskog naroda.

Pohvalio je prezentaciju vrijednosti koje zajednički živimo te iskazao svoju podršku.